HJEMMELAVEDE PERLELÅG

BØGER DU SKAL LÆSE (ELLER HØRE)

Dette er en genudgivelse af et ældre blogindlæg, som jeg skrev for nogle år siden. Et indlæg med lidt inspiration til sommerferiens læsning (eller lytning). Smid meget gerne en kommentar med jeres anbefalinger. 

Jeg elsker at læse bøger, desværre er tiden ikke rigtig til det længere #livetsommor – men heldigvis findes der også lydbøger. Sommeren indbyder til boglæsning (eller lytning) og jeg har nedenunder anbefalet bøger, som jeg selv har læst.

1. En mand der hedder Ove
Bogen handler om den meget bitre og gnavne mand Ove. Ove er 59 år og er en meget speciel herre, der har en masse regler der skal overholdes – alt skal ske på hans måde. Han bor alene i et parcelhuskvarter, da han har mistet hans kone. Hun var den eneste der forstod ham og savnet til hende er stort. Derfor ønsker Ove heller ikke at leve længere og han vil tage livet af sig selv – det går dog altid galt når han forsøger. Ove har nemlig naboer der kommer forbi på de mest ubelejlige tidspunkter. Det udvikler sig til venskaber og livet er måske ikke helt så trist alligevel.

2. Mit liv som Geisha
Bogen handler om Chiyo, der som niårig bliver taget fra sine forældre og solgt til et berømt Geishahus. Man følger hendes hverdag og den hårde oplæring som Geisha, venskaber og uvenskaber opstår. Lederen af huset; Hatsumomo er dybt misundelig på Chiyo’s smukke ydre, hun har nemlig nogle helt specielle øjne. Hatsumomo er ond imod Chiyo og gør en masse ting for at gøre livet surt for hende. Hatsumomos rival; Mameha, tager senere Chiyo til sig og her begynder hendes udvikling til at blive den berømte geisha: Sayuri. Sayuri har forhold til nogle forskellige mænd, og er inderst inde hemmeligt forelsket i en mand hun ikke kan få.

3. Dødens gab
Bogen handler sjovt nok om haj angreb. En kvinde bliver dræbt af en stor, farlig fisk i havet en nat hun er ude og nøgenbade. Politimanden Brody gør alt hvad han kan for at få lukket strandende, men det er ikke let at få trumfet igennem. Det ender med at flere mennesker bliver dræbt af hajen og nu sættes jagten ind på at finde hajen og slå den ihjel…

4. Sofies verden
Denne bog handler om pigen Sofie, der på mystisk vis pludselig modtager breve om kendte filosoffer (blandt andet Sokrates og Platon), filosofiske spørgsmål og selve historien om filosofi. Jeg læste bogen for første gang i 8. klasse og genlæste den igen for et par år siden. Det er virkelig en fin og spændende bog hvis man interessere sig for filosofi. Jeg er faktisk lige gået i gang med at høre den som lydbog.

5. Afdeling Q serien
Jeg elsker Jussi Adler-Olsens bøger om afdeling Q og har læst dem alle op til flere gange. Serien handler om afdeling Q, som er en afdeling på politigården, hvor henlagte sager genåbnes. Carl Mørck og Assad styrer afdelingen og har til opgave at opklare gamle sager. Der er indtil videre 7 bøger i serien; Kvinden i buret, Fasandræberne, Flaskepost fra P, Journal 64, Marco Effekten, Den grænseløse og Selfies. De tre første er, som I sikkert ved, filmatiseret og Journal 64 kommer i biograferne til oktober – den er jeg netop ved at genlæse så jeg er klar til filmen.

6. Båven om Gud
“Båven om Gud” handler om hvordan Gud skabte jorden og hvad der ellers foregik med blandt andet Noahs Ark og Jesus – alt sammen fortalt på en yderst humoristisk måde. Jeg sad og småfniste (til stor irritation for Birk, haha) stort set hele bogen igennem. Bogen inderholder også en helt masse rigtig fine illustrationer som kun er med til at gøre bogen endnu bedre. 

7. Papmachéreglen
Nok verdens sjoveste bog, skrevet af den legendarisk Hella Joof. Bogen er en bog fuld af livets vigtigste regler. Hvad man skal gøre og hvad man ikke skal gøre i livet. Den er skrevet på en virkelig sjov måde  og jeg får helt lyst til at læse den igen. Glimmer på!

8. Forbandede yngel
Bogen handler om den kvindelige efterretningsofficer Lisa som er i Afghanistan. Hendes mor ringer hende op og fortæller at hendes lillesøster har forsøgt selvmord og hun tager derfor hjem til Danmark. I flyet på vej hjem sidder Lisa ved siden af lægen Andreas. På turen fortæller hun Andreas om sin barndom og hele sin livshistorie – og det er ikke nogen rosenrød fortælling. 

9. Den stjålne vej
Historien foregår i Afghanistan hvor man følger 3 skæbner under krigen (2008). Den første person man følger er Malika. Hun er veluddannnet og vil gerne gøre en forskel for kvinderne der er undertrykte. Hendes mand har også en anden kone, Sharifa som kun er 13 år gammel og som han hellere vil tilbringe sine nætter med. Sharifa er ulykkelig over at leve med en ældre mand der voldtager hende og en “med-hustru” som ikke kan lide hende.
Den næste person historien handler om er gadedrengen Javeed på 10 år. Han bliver voldtaget af det meget korrupte politi og han flygter derfra – og møder så Malika som tager sig af ham. Han flygter dog senere og kommer i et uheldigt selskab – her vil jeg ikke afsløre mere…..
Den sidste person vi møder er Khan. Khan er ingeniør og er taget til fange af Taleban som vil dræbe ham. Han gør alt hvad han kan for at overtale dem til at lade ham gå og bruger her sin store viden om Islam. Mon han får lov at slippe fri, eller vil de dræbe ham alligevel?

10. Sagaen om isfolket
Min mor introducerede mig for denne bog serie for et par år siden og jeg gik straks igang med at læse. Historien begynder i Trondheim i Norge i 1581, hvor man møder Silje Arngrimsdatter og Tengel den Gode af Isfolket. Isfolket er en udstødt gruppe, der bor isoleret oppe i fjeldene. Derfra udvikler sagaen sig, og man hører hvordan Silje og Tengel og deres efterkommere klarer sig op gennem århundreder og helt frem til 1960’erne. Der er hele 47 bøger i samlingen (ja, du læste rigtigt). Jeg har dog kun fået læst de 4 første, men vil helt sikkert læse (eller lytte til) dem allesammen.

8 kommentarer

 • Jeg er ret dårlig til at få læst bøger, men jeg er så småt begyndt her i år. Dog er det kun blevet til 1,5 bog indtil videre, men det er da bedre end ingen 😀 Men tak for inspirationen. Det vil jeg huske, når jeg skal på jagt efter en ny bog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Kan i den grad anbefale alle 47(!) bøger af Isfolket-sagaen. Den er skøn og nem at komme igennem. Jeg har aldrig været så forelsket i en bogserie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mormor hilser og siger farvel, også af søde Frederik, skal også bare læses!

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er desværre kommet ind i en dårlig ‘ikke læse så mange bøger’ periode. Har ellers før i tiden var god til det.
  Men Selfies af Jussie Adler vil jeg gerne læse. Har læst alle de andre bøger i samme serie og han kan sku noget 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HJEMMELAVEDE PERLELÅG