FERTILITETSHISTORIER FRA DET VIRKELIGE LIV #4

Som de fleste af jer nok ved, så har min mand og jeg været ufrivilligt barnløse. Vi fik hjælp til at lave Karla, da vi ikke selv kunne – og det er det hårdeste vi nogensinde har været igennem. Vi var i reagensglasbehandling (ICSI metoden) og der skulle 3 ægudtagninger og 5 ægoplægninger til før det endelig lykkedes at blive gravid. Jeg har delt mange indlæg fra fertilitetstiden her på bloggen, men eftersom jeg nu er blevet mor, har jeg ikke så meget på hjerte omkring fertilitetsbehandling længere.

Jeg synes fertilitetsbehandling er et emne der i den grad skal tales højt om. Det skal ikke være et tabu og vi er rigtig mange der er, eller har været i samme båd. Faktisk er hvert 8. barn kommet til verden, ved hjælp af behandling – ret tankevækkende, ikke?  Jeg har allieret mig med en flok vildt seje kvinder, der enten er, eller har været i fertilitetsbehandling, og fået dem til at skrive deres historier ned. Hvis du selv har mod og lyst til at dele din egen fertilitetshistorie (anonym eller ej), så send mig meget gerne en mail på: stine_ebbesen@hotmail.com

I dette indlæg skal vi læse Bettinas historie. En historie som blandt andet handler om ICSI behandling, mindre gode æg, fryseforsøg og noget om at gå “all in”. Rigtig god læselyst!

Læs også: Fertilitetshistorier fra det virkelige liv #1
Læs også: Fertilitetshistorier fra det virkelige liv #2

Startskuddet til projekt baby
I december 2015 besluttede vi at det var på tide at smide p-pillerne og lave en baby. Da vi når til marts 2016 var min tålmodighed på nulpunktet og jeg gik all in på at bruge ægløsningstests, så jeg var sikker på at vi ramte det rigtige tidspunkt. Måned efter måned skete der ingenting. Jeg vidste godt at det var helt normalt at der kunne gå flere måneder eller år før det ville lykkes, men jeg havde bare på fornemmelsen at noget var galt. Da vi kom til september var vi begge ret utålmodige og jeg græd når min menstruation kom… Vi besluttede at jeg skulle bestille en tid ved lægen for at få taget nogle blodprøver og få en henvisning til udredning. Da vi begge var over 30 ville vi ikke vente for lang tid og min læge var heldigvis enig. Vi fik en henvisning til en privat klinik i Århus, da vi kun forventede at vi havde brug for IUI/insemination, hvis der var noget galt. Min kæreste fik hurtigt en tid til sædprøve, så resultatet lå klar når vi skulle til samtale et par uger efter. Da han ringede mig op med svaret, kunne jeg med det samme høre at det ikke var godt. Stærkt nedsat sædkvalitet og behandlingen skulle nu være ICSI. Det var et kæmpe chok!! Vi var begge meget kede af det. Det tog et par uger at komme over chokket, men derefter var vi klar på at kæmpe.

ICSI behandling
Da vi var til samtale blev jeg scannet og fik taget lidt flere blodprøver og jeg var ok. Vi blev henvist videre til en offentlig klinik og vi valgte Skive Fertilitetsklinik, da det er en af de bedste i det offentlige og de går meget op i forskning. Vi fik tid til samtale i januar 2017 og allerede i februar startede vi 1. ICSI behandling op. Jeg har altid haft nåleskræk, men den forsvandt da jeg havde en baby som mit mål! Dagene gik og da vi kom til dagen for ægudtagning fik jeg kun æg ud fra den ene side, da jeg havde haft spontan ægløsning i den anden side (AV!). Heldigvis var der 13 æg.

Knap så gode æg, en oplægning og et fryseforsøg
Jeg skulle ringe til klinikken hver dag og høre hvordan det gik med æggene. Da vi kom til dag 3 sagde hende fra laboratoriet at der ingen var af topkvalitet og at jeg ville blive ringet op to dage senere, hvis jeg skulle have lagt æg tilbage – men jeg skulle ikke forvente det. Chok! Jeg anede ikke at der var forskellige kvaliteter på æg. Det var en rutsjebanetur uden lige. Heldigvis var der et æg til oplægning og et æg til fryseren. Dagen inden blodprøven tog jeg en test som var svag positiv. Det gav kriller i maven. Desværre sagde blodprøven at hcg var meget lavt, så den nok ikke ville blive til noget. Efter et par uger kom min menstruation og vi skulle holde en pause. Fryseforsøget derefter endte også negativt. Fryseren var tom og det var forfra med hormoner. Vi blev afvist cyklussen efter og kunne derfor først komme til i august 2017. Det var den længste sommer i mit liv og ikke på den gode måde.

Ingen æg og en sygemelding
I 2. ICSI forsøg fik jeg 12 æg ud og forventede at der er 1-2 æg som ved 1. forsøg. Vi fik igen at vide på dag 3 at ingen af æggene var af topkvalitet og vi fik derfor tilbudt at få lagt to æg tilbage. Efter nogle snakke besluttede vi at sige ok til at få to æg retur, velvidende om at der kunne komme tvillinger eller mere. Da opringningen kom fik vi endnu et chok, der var INGEN æg til oplægning!! Måske ville der komme et langsomt æg til fryseren dagen efter. Aldrig har jeg grædt så meget! Alle de hormoner til ingen verdens nytte… Ægget overlevede og blev frosset ned. Det var vi glade for, men vi ville gerne have et nyt forsøg med et andet hormon for at se om det gjorde en forskel. Det fik vi lov til og gik i gang cyklussen efter. Allerede et par dage inde i hormonbehandlingen kunne jeg mærke at der var noget i mit sind og krop der ikke var som det skulle være… Jeg gik til læge da jeg slet ikke sov om natten og havde tankemylder dagen lang. Lægen var ikke i tvivl – jeg havde stress, da jeg samtidig med behandling var ret presset på mit arbejde. Jeg blev sygemeldt og det var bare så godt til mig. Samtidig startede jeg til akupunktur, både for at hjælpe på stress og fertilitetsbehandlingen. Enden på 3. forsøg var ligesom 2. forsøg… 13 æg ud, ingen af topkvalitet og ingen æg til oplægning, men 1 æg til fryseren på dag 6. Denne gang var vi knap så chokerede, men mere frustrerede. Jeg havde ikke fået lagt æg tilbage i et halvt år, så vi følte at vi spildte tiden.

En lille pause, all in på behandling og en positiv blodprøve
Jeg besluttede til trods for dette, at jeg ville have en pause på to måneder inden opstart af fryseforsøg, så jeg kunne komme lidt ovenpå igen – det var så hårdt med alle de hormoner. I slutningen af januar 2018 startede vi på et fryseforsøg og jeg havde to uger inden fået lavet priming af livmoderen på en privat klinik (et skrab i slimhinden der skulle gøre det lettere for æggene at sætte sig fast). Jeg gik til akupunktur en gang om ugen for at slappe af og få blodgennemstrømning i kroppen. Jeg lavede fertilitetsyoga hver dag. Vi gik all in. Klinikken gik all in og gav mig akupunktur efter ægoplægning med vores 2 fryseæg. Jeg skulle hver dag tage en sprøjte i lårmusklen med ekstra progesteron. Så de prøvede noget nyt i dette fryseforsøg og min krop reagerede godt på det. Allerede 4 dage efter ægoplægning kunne jeg teste positivt på en graviditetstest. Ren lykke, men vi ville have blodprøveresultatet før vi turde glæde os rigtigt.

Blodprøveresultatet var positivt! Vores datter Ella kom til verden ved akut kejsersnit to uger over termin den 21. november 2018. For at få vores lille mirakel skulle der 5 forsøg til, 100 sprøjter i alt og en hulens masse piller og hun er det hele værd!!

Læs også: Fertilitetshistorier fra det virkelige liv #3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SOMMERFERIE I SOMMERHUS 2019